Svetový deň boja proti AIDS

      Ahojte priatelia!
     Snáď máte za sebou úspešný deň prežitý v zdraví a nie v chorobe. Znova je tu obdobie angín, zapálených hrdiel, prechladnutí a rôzných viróz, preto je dobré posilňovať svoju imunitu a zbytočne netreba preceňovať chladné počasie. O naše telo sa treba starať. Veď nie nadarmo sa hovorí "v zdravom tele zdravý duch". Dnešným dňom sme rovnako načali nový mesiac december, ktorý je výnimočný aj niečím iným. Prvý december je označovaný ako Svetový deň proti HIV/AIDS, preto vám dnes dám do povedomia niečo o oboch týchto chorobách, ľudia si často myslia, že je to to isté ochorenie, no je medzi nimi nepatrný rozdiel.
     HIV (Human Immunodeficiency Virus) je vírus, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS. Pre tieto vírusy je charakteristické, že pomocou enzýmu reverznej transkriptázy sú schopné prepísať vírusovú RNA do formy DNA a v tejto podobe provírusovej DNA sa naviazať do genómu ľudskej bunky. Provírusová DNA sa nedá pri súčasnej terapii z genómu napadnutej ľudskej bunky eliminovať, preto je infekcia HIV zatiaľ nevyliečiteľná. Poznáme dva typy HIV, patriace k retrovírusom (HIV-1, HIV-2). HIV je choroba, ktorá sa prenáša najmä pohlavným stykom, krvou alebo dedične z matky postihnutej touto chorobou na novorodenca. Dobrá správa je, že táto choroba nie je prenosná dotykom rúk, vodou ani vzduchom, neprenáša ju ani bodavý hmyz (komáre, kliešte). Najvhodnejšia ochrana proti šíreniu HIV je vzájomná vernosť partnerov a nepoužívanie injekčných striekačiek a iných vecí, ktoré už použil niekto pred vami, týka sa to hlavne drogovo závislých ľudí.
     AIDS (získaný syndróm imunitnej nedostatočnosti) je posledné štádium prenosu HIV. V roku 2007 žilo na celom svete približne 33,2 milióna ľudí s touto chorobou a zabila asi 2,1 milióna ľudí, vrátane 330 000 detí. AIDS je charakteristický postupným oslabovaním imunitného systému, ktorého funkčnosť nakoniec poklesne natoľko, že sú im nebezpečné aj také typy infekcíí alebo zhubného bujnenia, ktoré sa u zdravého človeku vôbec nevyskytujú. Prvé príznaky infekcie HIV/AIDS sa môžu aj nemusia objaviť 2-3 týždne po infekcii. Toto začiatočné štádium primárnej infekcie pripomína chrípkový stav a počas neho a následne po ňom sa tvoria HIV protilátky. Prejavuje sa zväčšenými lymfatickými uzlinami, malátnosťou, chudnutím. Po ňom nasleduje asymptomatické obdobie trvajúce 6-10-12 rokov, kedy sa vírus pomaly množí, oslabuje imunitný systém ale pacient sa cíti klinicky zdravý. Ide o štádium asymptomatického HIV-nosičstva. Medzi infikovaným vírusom HIV a vypuknutím choroby AIDS u neliečených pacientov môže uplynúť až 6-10, u niektorých pacientov až 12 rokov. Chorobe AIDS predchádza štádium ARC (pretrvávajúce ochorenie lymfatických uzlín), pripája sa výrazné a rýchle zníženie telesnej hmotnosti, únava, horúčka, hnačky, potenie v noci, ochorenie sliznice úst spôsobené kvasinkami. Pri vyšetrení krvi sa zisťuje zníženie počtu lymfocytov, zníženie počtu bielych krviniek – leukocytov, zníženie počtu krvných doštičiek – trombocytov, výrazne zvýšená sedimentácia červených krviniek – erytrocytov, anémia (zníženie počtu erytrocytov) a postupný pokles HIV protilátok. Infikovaní jedinci majú zníženú odolnosť proti bežným infekciám. Toto štádium predchádza plne rozvinutému klinickému obrazu AIDS. V štádiu AIDS sa u chorých prejavujú rozličné infekcie kože a vnútorných orgánov, často zapríčinené príležitostne patogénnymi (choroboplodnými) mikroorganizmami. Často sa vyskytujú zhubné nádory kože a vnútorných orgánov, autoimunitné a neurologické choroby.
     Ak ste dnes náhodou videli vo svojom okolí ľudí nosiacich červenú stužku pripnutú na bundách, taškách, neklamal vás zrak a nie nezmýlili ste si ich s maturantmi, ktorí nosia zelené stužky. Červené stužky sú totižto symbolom svetového dňa boja proti AIDS. Nosia ich ľudia, ktorý chcú prejaviť svoju solidárnosť voči ľuďom trpiacim touto chorobou. Táto kampaň prebieha na Slovensku pod záštitou Červeného kríža, Dr. Dariny Sedlákovej, MPH, riaditeľky Kancelárie WHO na Slovensku a s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (v rámci rozvojového projektu „Zdravie a bezpečnosť v školách 2016“).
     Netuším, či ste videli film Klub poslednej nádeje (Dallas Buyers Club) v ktorom figurujú najmä herci Matthew McConaughey, Jared Leto. Film bol nakrútený podľa skutočnej udalosti a je venovaný obetiam HIV/AIDS. Ja osobne som ho videla, ale pocity z neho sú viac ako neidentifikovateľné. Odporúčam však pozrieť si ho, nesie v sebe hlboké posolstvo. https://www.youtube.com/watch?v=zuewG3OUfWM
     Tým, ktorí ste sa zapojili do kampane o  povedomí tohto ochorenia vzdávam hold a dúfam, že pre vás ostatných bol tento článok viac ako osožný, poučný a budúci rok sa snáď zapojíte aj vy. :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kodaň

Kreativita level 100

Som introvert?