Farby a ich vplyv

     🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈
     Ako deti, no možno ako aj dospelí ste sa určite často stretávali s otázkou: Aká je vaša najobľúbenejšia farba? Pravda je taká, že s farbami sa stretávame každý jeden deň, no ani náhodou si neuvedomujeme aký vplyv na nás majú. Myslela som si, že to ako sa obliekam, akej farby mám izbu, nevplýva na druhých ľudí, veď predsa ja sa takto cítim fajn a tieto farby mi vyhovujú, tak prečo by to malo niekomu robiť zle? Preferujem tmavšie zemité, prírodné farby a niekto sa ma raz opýtal, či trpím depresiou keď chodím stále oblečená v čiernom, alebo či to má niečo dočinenia s mojím hudobným štýlom... Osobne mi nezáleží na tom, ako farebne sa obliekajú ľudia okolo mňa, ak niekto nosí ružovú lebo sa mu páči, kľudne, len ma prosím nenúťte, aby som sa do tejto farby obliekla ja! Najväčšou mojou kritičkou, čo sa týka farebnosti môjho oblečenia je práve moja mamka. Stále tvrdí, že som ako Morticia z filmu Adamsovci a snaží sa ma presvedčiť obliekať sa svetlejšie, viacej ženskejšie. 
     Nikdy som sa touto tématikou nezaujímala, no nemám ani poňatia, aký význam majú jednotlivé farby, aká farba prislúcha môjmu znameniu vo zverokruhu, aký význam majú farby aury a tak sa teda spoločne, ak o tom takisto nemáte šajnu, oboznámime. :) 
Biela
Biela je farbou nevinnosti a úprimnosti (preto sa nevesty obliekajú do bieleho), láskavosti a čistých citov, ale aj nezávislosti a mieru. Je výrazom uvoľnenia, úteku, oslobodenia sa od všetkého, čo sa javí ako prekážka. Predstavuje absolútnu slobodu, je to biely papier – nepopísaná stránka, nový začiatok. Biela je tiež farbou chladu, čistoty a poriadku, preto sa používa v laboratóriách či nemocniciach. Dokonca vraj dokáže utíšiť bolesť.
Bielu majú radi ľudia vyrovnaní, sebavedomí, otvorení. Jej odmietanie môže byť príznakom duševnej nevyrovnanosti, vnútornej neistoty či nízkeho sebavedomia, ale aj pocitu viny a vnútorného sklamania.
Farby aury: dokonalá harmónia
Červená
Červená je farbou krvi, ohňa a železa, nebezpečenstva a hluku (preto sa často využíva na výstražných zariadeniach), jej účinky sú intenzívnejšie a dostavujú sa rýchlejšie ako u iných farieb. Červená je mužská farba, patriarchálna, pretože obsahuje impulz dobíjania. Je farbou vzrušenia, ktoré môže byť vyjadrené v pozitívnom zmysle – ako láska, ale aj negatívnom – zloba, agresia. Je farbou prudkou až cholerickou, symbolizuje vitalitu až prevrat, vzburu, zmenu.
Červená farba ovplyvňuje človeka aj po fyziologickej stránke – zvyšuje pulz, krvný tlak a rýchlosť dýchania. Povzbudzuje chuť do jedla a tiež sexuálny apetít, zvyšuje hlasitosť reči a podnecuje k agresívnemu správaniu. Posilňuje vôľu a pôsobí proti únave a má priaznivé účinky pri liečbe reumatizmu, anémie či depresií.
V Číne sa červená farba tradične spájala so svadobnými obradmi. Pretože pôsobí vznešene, často ju používali mocní, napr. králi, aby vzbudzovali úctu a obdiv – spomeňte si na červené kráľovské plášte lemované hermelínom.
Červenej dávajú prednosť ľudia silní, plní života, energickí a sebavedomí, impulzívni. Majú ju radi i násilníci a ľudia prudkej povahy; tí by sa však mali červenej radšej vyhýbať, pretože stimuluje ich vášne a prudkosť. Slabí ľudia sa môžu pri stretnutí s červenou farbou cítiť ohrození.
Znamenie: Baran, Škorpión
Farby aury: energia, sila, hnev, sexualita, vášeň, strach, ego
Modrá
Modrá je farbou pokoja a vyrovnanosti, majú ju radi ľudia vnútorne bohatí, introverti hľadajúci lásku a oddanosť a romantici a tiež ľudia, ktorí nemajú radi zmeny. Predstavuje vernosť, dôveru, nehu, lásku a ženskosť. Modrá však predstavuje tradíciu, stálosť, ktorá pretrvá veky a je symbolom matriarchátu. Vraj reprezentuje sladkosť – homole cukru boli pôvodne balené do modrého papiera.
Modrá je farba pokojnej vody, neba a ľudí, ktorí vidia za horizont a život na Zemi im pripadá neistý. Odmietajú ju ľudia, ktorí majú strach z vlastného vnútra a ľudia, ktorí nie sú spokojní so svojimi vzťahmi. Modrá pôsobí blahodarne pri horúčkach, hystérii a zápaloch. Mali by sa ňou obklopovať ľudia impulzívni a nervózni. Vyhýbať by sa jej naopak mali depresívni a melancholickí ľudia.
Znamenie: Panna, Strelec (tyrkysová), Kozorožec (indigová)
Farby aury: spiritualita, lojálnosť, tvorivosť, citlivosť, láskavosť, náladovosť
Farby aury (indigová): zhovievavosť, veľká intuícia, hľadanie pravdy
Zelená
Zelená farba je spojením modrej a žltej. Tieto farby sú protikladné sily, ktoré sa v zelenej vzájomne rušia. Nastáva nehybnosť a pokoj, ale ich sila je umŕtvená len dočasne – energia ukrytá v tejto farbe sa navonok neprejavuje, stále je však prítomná. Pokiaľ ide o tzv. absolútnu zeleň, v ktorej je modrá a žltá zložka v rovnováhe, potom je táto farba vyjadrením úplne statického stavu bez emócií, želaní. Zelená je farbou prírody a nádeje (a často aj ochrany prírody, ekológie) – zelená je v prírode takpovediac statická, ale vo svojom vnútri má energiu rastu, ktorý je možný, ale skrytý.
Pri zelenej veľmi záleží na odtieni – pokiaľ sa do nej pridá tmavomodrá farba, stáva sa studenšou, napätejšou, tvrdšou a odolnejšou. Pridaním jasnej žltej sa zasa vytvára opačný efekt, zelená sa stáva uvoľnenejšou, mäkšou a prispôsobivejšou.
Zelenú obľubujú ľudia odvážni, tvoriví, no aj tvrdohlaví a samostatní, ktorí vedia viesť iných a ľudia, ktorým chýba prispôsobivosť. Voľba odtieňu zelenej môže čo-to prezradiť o postojoch, ktoré má človek k sebe samému – tvrdú zelenú preferujú ľudia s vysokými nárokmi na seba samých, so silnou vôľou. Čistú zelenú majú radi konzervatívni ľudia, ktorí svoju húževnatosť a vytrvalosť smerujú k uchovaniu dosiahnutých cieľov, k bezpečiu a istote. Zelenožltý odtieň uprednostňujú ľudia, ktorí sa väčšmi zaujímajú o svoje okolie ako o seba, významnejšie sú pre nich podnety z vonkajšieho sveta. Zelená posilňuje zrak a pozitívne pôsobí na mozog a oči. Dôvodom odmietania zelenej môže byť i telesná slabosť a choroby srdca.
Znamenie: Váhy, Býk
Farby aury: mierumilovnosť, schopnosť liečiť, schopnosť mať zľutovanie, nepoctivosť, žiarlivosť
Žltá
Žltá nám vznikne zmiešaním červeného a zeleného svetla. Preto sa v nej spája červené vzrušenie a zelené vnútorné napätie a vzniká vzrušené napätie, ktoré by sa rado uvoľnilo. Žltá symbolizuje základnú ľudskú potrebu rozvíjať sa, skrýva sa v nej nádej, túžba po radosti, veselosť a otvorenosť. Je farbou mysle, stimuluje činnosť mozgu. Vyvoláva aktivitu, povzbudzuje, oslobodzuje. Je odolná voči duševnej únave a práve preto je vhodná do pracovných priestorov, škôl a všade, kde je potrebné zvýšiť myšlienkovú aktivitu a duševnú kapacitu. Žltá blahodarne pôsobí na pohybové ústrojenstvo a nervový systém, podporuje zažívanie a je farbou zmeny.
Majú ju radi ľudia spontánni, plní nádejí a očakávaní; ľudia neprestajne hľadajúci niečo nové, milujúci voľné vzťahy, pocit neviazanosti, s túžbou po diaľkach. Milovníci žltej pôsobia skromne a milo, sú veľkorysí a úprimní, všestranne nadaní, prakticky založení. Žltú zvyknú odmietať sklamaní ľudia, ktorí cítia krivdu, žltá im pripadá príliš výrazná. Títo ľudia môžu trpieť aj komunikačnými problémami, sú uzavretejší, potláčajú svoje túžby, city a priania. Žltá sa niekedy spája aj so závisťou.
Znamenie: Lev
Farby aury: optimizmus, šťastie, intelekt, priateľská povaha, váhavosť, ľahká ovplyvniteľnosť
Oranžová
Oranžová je spojením žltej a červenej, preto je farbou kontrolovanej vášne, pozitívnej energie a vytrvalosti. Vyvoláva pocit radosti, slávnostného vzrušeného očakávania, predstavu slnka, tepla, bohatej úrody, vlastne sa môže spájať s predstavou bohatstva vo všeobecnosti. Posilňuje, ale na rozdiel od červenej neznepokojuje.
Oranžovú si vyberajú ľudia zvedaví, ktorých zaujíma ich okolie. Sú ctižiadostiví, majú novátorské schopnosti a pri uskutočňovaní svojich predsavzatí sú tvrdohlaví. Oranžová pôsobí veľmi pozitívne pri liečbe srdcových chorôb.
Znamenie: Blíženci
Farby aury: sebakontrola, ambície, odvaha, všímavosť, nedostatok vôle, apatia 
Hnedá
Hnedá vznikne primiešaním čiernej do oranžovej. Hnedá je farba zeme, tepla a bezpečia; farba domova, tradície a zdržanlivosti. Symbolizuje triezvosť, je mlčanlivá, vážna, solídna a realistická. Spája sa s predstavou istoty a tiež poriadku a pohodlia. Obľubujú ju ľudia, ktorých zaujíma vlastné zázemie a pohodlie, ale taktiež ľudia vyčerpaní a unavení životom, túžiaci po odpočinku, oddychu a pokoji. Odmietajú ju ľudia, ktorí sa túžia líšiť od ostatných, byť zvláštni, výnimoční; ktorí chcú vyniknúť originalitou; ktorí odmietajú pravidlá a konvencie. Pre vyrovnaných ľudí má neutrálny význam, pôsobí na nich ľahostajne.
Znamenie: Vodnár
Farby aury: chamtivosť, túžba presadiť sa, tvrdohlavosť
Ružová
Ružová vzniká pridaním bielej farby do červenej. Červená smeruje svoju energiu k určitému cieľu, biela túto energiu oslobodzuje a poskytuje jej väčší priestor. V ružovej je tak zahrnutá energia a zároveň voľnosť, čím nám vzniká nežná aktivita.
Ružovú majú radi ľudia naivne romantickí a nepraktickí, ktorí chcú očarúvať okolie a byť očarúvaní. Títo ľudia často nevedia odlíšiť sny od reality, majú sklony k skrášľovaniu podľa vlastných predstáv a bývajú dôverčiví a zraniteľní. Ružová je farbou sentimentality, indikuje jemnosť osobnosti, ale aj duševnú alebo citovú nezrelosť.
Znamenie: Ryby
Farby aury: láska, úprimnosť, priateľstvo
Fialová
Ak zmiešame mužskú červenú a ženskú modrú farbu, vznikne fialová. Vo fialovej teda prichádza k balansovaniu medzi červenou a modrou, medzi impulzívnym chcením a obozretnou citlivosťou, dochádza v nej k harmónii protikladov. Fialová vyjadruje nejasné vzrušenie, skryté tajomstvo, ktoré vyvoláva znepokojenie. V rímskokatolíckom náboženstve symbolizuje pokoru, pokánie, skromnosť, zdržanlivú striedmosť až svätú odlúčenosť.
Fialovú farbu preferujú ľudia diplomatickí, zdržanliví a uzavretí, ako aj ľudia samostatní, originálni, s nezávislými názormi; ľudia s fantáziou a tvorivými schopnosťami, umelci. Milovníci fialovej na seba a svoje okolie niekedy kladú prehnane vysoké nároky. Fialová sa však spája aj s hormonálnymi výkyvmi. Preto ju majú radi ľudia v puberte, tehotné ženy či ľudia s poruchami štítnej žľazy.
Znamenie: Rak
Farby aury: vysoká spiritualita, múdrosť, intuícia
Čierna
Čierna symbolizuje konečné rozhodnutie, ničotu, je výrazom pre bojovné „nie“ a v rámci našej kultúry je vnímaná ako farba smrti, tmy a smútku (Kdežto vo východných kultúrach je za farbu smrti často považovaná biela – ako farba nového začiatku. Síce sme spoločnosť skôr kresťanská s posmrtným životom a rajom, i tak však smrť berieme skôr ako čierny koniec, nie ako biely začiatok – východné kultúry majú nirvánu a tak podobne…). Čierna možno bráni pozitívnemu, no taktiež chráni pred negatívnym. Na väčšej ploche čierna pôsobí skľučujúco, vyvoláva pocit odtrhnutia od sveta a uzavretosti.
Čierna je najtemnejšou z farieb, uprednostňujú ju ľudia, ktorí odmietajú svoj osud, rebeli; ľudia skrývajúci tajomstvá, filozofi, samotári a tí, ku ktorým je ťažko preniknúť. Je to farba vzdorovitosti a protestu, môže prezrádzať vnútorný konflikt. Obľuba čiernej u dnešnej mládeže tak nemusí byť len módnou záležitosťou, ale aj demonštráciou vzdoru. Čiernu obľubujú ľudia neprístupní, je však aj farbou ľudí originálnych, s nadpriemernými schopnosťami a vlastným vnútorným svetom. Mali by sa jej vyhýbať ľudia depresívni, pretože udržuje nálady.
Farby aury: nedostatok energie, choroba, hroziaca smrť
Sivá
Sivá je farba neutrálna, nie je v nej ani vzrušenie, ani uvoľnenie, nesmeruje ani von, ani dovnútra. Psychologicky šedá nie je priestorom ani hranicou medzi priestormi.
Sivá je farbou neživou a prezrádza strach, únavu či nedôverčivosť. Je symbolom všednosti a obyčajnosti. Vzbudzuje emócie ako smútok, nuda, pokora a chudoba. Majú ju radi ľudia, ktorí nemajú vlastný názor, ľudia priopatrní, nezúčastnení, ktorým vyhovuje stereotyp, alibisti, ale i ľudia unavení životom. Odmietajú ju ľudia, ktorí majú radi dobrodružstvo, vzrušenie a pestrý život.
Farby aury: depresia, smútok, únava, nedostatok energie, skepticizmus

     Dozvedela som sa toho veľa a čo vy? :D Medzi moje obľúbené farby patrí čierna, hnedá, zelená a modrá, naopak neznášam ružovú a žltú, čo je veľmi paradoxné vzhľadom k tomu, že moje znamenie je lev a žltá by podľa tohto mala byť mojou najmilovanejšou farbou. 
     Možno aspoň vy ste našli kúsok pravdivého v tomto, hoci vážne a záväzne by som to rozhodne nebrala, veď predsa aj to aká farba sa ku komu hodí vymýšľal nejaký človek, čo keď sa zmýlil? 
     Ešteže sa dúha páči každému z nás... :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kodaň

Kreativita level 100

Som introvert?