Medzinárodný deň žien

     Drahé ženy, devy, dievky! :) 
     Ak ma pamäť neklame, dnes ženy po celom svete oslavujú svoj deň. Aspoň jeden deň v roku patrí len a len nám a chlapi sa nesnažia zasahovať doň. Priznám  sa, že by som na tento výnimočný okamih bola zabudla, no šarmantný mladý pán, ktorý mi daroval polozvednutú ružičku v nemenovanom supermarkete, mi razom osviežil pamäť. Ako moja babka poznamenala, pre ňu nie som žiadna žena, pre ňu som stále dieťa. Na čo som skonštatovala, že ma vždy radí do takej vekovej kategórie aká jej vyhovuje. Ak by sme dnes oslavovali deň detí, už by som nebola dieťa. :D 
    
      Vedeli ste, že...?
   MDŽ je sviatkom žien a boja za ich rovnoprávnosť. Vznikol na Medzinárodnej ženevskej konferencii v roku 1910. Ako dátum tohto sviatku bol stanovený 8. marec na počesť veľkého štrajku 40 000 newyorských krajčírok z textilných tovární, ktorý sa konal v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.
     Možnože sme sa o tejto informácii niekedy učili na dejepise, no ten nikdy nepatril medzi moje obľúbené predmety a tak sa mi zdá, že túto viac ako zaujímavú informáciu som prepočula. Beztak si myslím, že dejiny sú pre náš život dôležité a obohacujúce a práve z nich by sa mali ľudia poučiť, preto ešte nachvíľku zostaneme v dejinách.
     Demonštrácie žien na konci zimy, tradične v nedeľu, sa najskôr odohrávali v USA na popud Socialistickej strany USA; veľké zhromaždenie za volebné právo žien sa konalo 8. marca 1908 v New Yorku. Na prvej medzinárodnej ženskej konferencii Druhej internacionály v roku 1910 v Kodani presadila nemecká socialistka Clara Zetkinová medzinárodný sviatok, vtedy ešte bez určenia pevného dátumu.
     Dátum 8. marec sa ustálil až po 1. svetovej vojne, najmä pod vplyvom veľkej demonštrácie v Petrohrade v roku 1917 tesne pred Februárovou revolúciou, ktorá sa konala poslednú nedeľu vo februári podľa juliánskeho kalendára, čo sa rovná 8. marcu kalendára gregoriánskeho. Sviatok sa rýchlo rozšíril, jeho obsah kolísal od politického a feministického protestu po apolitickú socialistickú obdobu Dňa matiek.
     Pred prvou svetovou vojnou vytýčili ženy predovšetkým tieto požiadavky: volebné právo, osemhodinový pracovný čas, zlepšenie špeciálneho zákonodarstva.
     V Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku sa prvý MDŽ konal už v roku 1911. Roku 1913 ho oslavovali aj v cárskom Rusku. Od roku 1975 je pripomínaný ako deň medzinárodnej solidarity žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj.
     Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený.

     Myslím, že môžeme ďakovať silným a odhodlaným ženám z minulosti za to, že sa rozhodli bojovať za zmenu postavenia žien vo svete. Bez ich veľkého gesta a obete by sme asi dnes neboli tak pokročilé a rovnoprávne voči mužom. Hoci všimli ste si, že aj v dnešnej dobe, niektorí muži len ťažko prekusnú to, ak majú po svojom boku ženu, ktorá je úspešnejšia ako oni? Milí muži, netuším prečo vám to tak veľmi vadí. Mali by ste byť radi, že máme chcenie a pevnú vôľu dosiahnuť v živote niečo sami bez pomoci a vašich finančných prostriedkov. Vo vzťahu by mali obaja stáť na vlastných nohách, pretože jeden nikdy nevie, čo sa zomelie a z jedného dňa na druhý môžete mať život otočený na ruby. 
     Dovolím si, v spojitosti s touto témou spomenúť aj významné ženy z histórie, ktoré má možno nejedna z vás za svoj vzor už od detstva. Kleopatra, Jana z Arku, Alžbeta Bátoriová, Mária Antoinetta, Katarína Veľká, Kráľovná Viktória, Marie Curie Sklodowska, Coco Chanel, Margaret Thatcher, Marilyn Monroe, Princezná Diana, Anna Franková, Matka Tereza a kopu ďalších. No verte, či nie, sú tu aj ženy, ktorích mená ani skutky nepoznajú masy ľudí, no predsa boli, a niečo vo svojich životoch dokázali. http://www.topky.sk/cl/13/1420947/40-silnych-FOTIEK-zien--ktore-zmenili-historiu-a-zmenia-aj-vas-pohlad-na-zeny-
     Popravde, každá z nás niečo vo svojom živote dokázala a všetky by sme mali byť hrdé, pyšné na to aké sme a na to, čo sme dosiahli, hoci to pre niekoho nemusí nič znamenať. 
     Ešte som to nepovedala priamo, len tak okrajovo, no hoci i ja som len žena, chcela by som VÁM ďalším ženám popriať všetko dobré k tomuto sviatku, veľa síl, aby sme opäť raz dokázali zmeniť svet k lepšiemu miestu na život. 
     Krásny deň! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kodaň

Kreativita level 100

Som introvert?